By No Zebra

Skrap tysk emballagelov VerpackG træder i kraft 1. januar 2019

Skrap tysk emballagelov træder i kraft 1. januar 2019

Læsetid: 2 minutter

Et salgsforbud og bøder op til 1,5 mio. kroner er straffen for ikke at være registreret i den nye, tyske LUCID-database senest den 31. december 2018. Det dikterer den nye emballagelov VerpackG, som Tyskland har vedtaget. Find det direkte link til registrering her.

Du har indtil den 31. december i år til at registrere din virksomhed i den nye tyske Lucid-database, hvis du vil undgå bøder og salgsforbud i det nye år. Hvis du vel at mærke sælger eller eksporterer varer til Tyskland, som kan ende i de tyske husholdninger.

Den 1. januar 2019 indfører Tyskland nemlig en ny emballagelov kaldet VerpackG for få styr på et område, som både miljø- og registreringsmæssigt er lettere ude af kontrol i dag. Den nye lov skal bl.a. fremme genanvendelsen af emballage.

Vi har samlet det vigtigste information om VerpackG og Lucid-databasen herunder:
 

Hvem gælder VerpackG-loven og Lucid-registreringen for?

VerpackG gælder som udgangspunkt alle virksomheder, både fysiske butikker og webshops, som sælger, eksporter, handler eller producerer varer til Tyskland, som i sidste ende kan havne i de tyske husholdninger. Også selvom handlen går via f.eks. Amazon.

Danske importører i Tyskland er ligeledes omfattet. Til gengæld er B2B-salg ikke som udgangspunkt omfattet, men det er ganske sandsynligt, at også B2B-virksomheder bliver omfattet af VerpackG i fremtiden.

Link: De 10 mest stillede spørgsmål om VerpackG og Lucid-databasen

 

Hvorfor er du selv ansvarlig for emballagen?

Ifølge tysk lov ligger ansvaret for emballagen hos dem, der indfører det i landet.

Så selv om du ikke selv sælger eller markedsfører det, men blot eksporterer det til en tysk forhandler, er du ansvarlig.

Enkelte tjenesteydelser er undtaget fra de nye VerpackG-regler, fx software, e-bøger og onlinespil. Læs mere om den nye lov her

Hvad er straffen for ikke at registrere sig inden 31. december 2018?

Worst case: 200.000 Euro (1,5 mio. kroner) og et potentielt salgsforbud.


Er der en bagatelgrænse?

Nej. Som udgangspunkt ikke.

 

Link til Lucid-datasen:

Registrér dig i Lucid-databsen her

Obs: Når du registrer dig i Lucid-databasen, skriver du under på, at din virksomhed har en emballageordning og er tilknyttet et genanvendelsesfirma i Tyskland (Duale System). Der findes en række genanvendelsesfirmaer i Tyskland, bl.a. Grüner Punkt. 

Hvad skal du registrere?

 • Firmanavn, adresse og kontaktdata
 • Varemærke/r 
 • CVR 
 • Tegningsberettiget person
 • Erklæring om deltagelse i et Duale System
 • Erklæring om, at oplysninger er korrekt
 • Registreringsnummer
 • Navn på Duale System
 • Materialetype og mængde af emballagen
 • Tidsangivelse for hvilken systemdeltagelse, der er blevet foretaget (fx årlig, månedlige eller kvartalsvise indberetning af mængder)
   

Hvem kan hjælpe dig?

Det danske-tyske handelskammer har lavet et skriv om VerpackG og Lucid og kan hjælpe dig, hvis du har yderligere spørgsmål. 


/Signe Kjær Jessen
Head of Service Team
No Zebra
[email protected]

*Kilder: Dansk Industri og FDIH