By No Zebra

Sitecore 9 går all in på machine learning, data management og IoT

Sitecore går all in på machine learning, data management og IoT

Der var to store overskrifter ved dette års Sitecore Symposium i Las Vegas: 1) Sitecore 9 kommer nu med machine learning og et nyt API, og 2) Sitecores cloudbaserede løsning er blevet moden.

Læsetid: 2-3 minutter

Kort forklaring for de ikke-nørdede: Sitecore er rent faktisk en dansk "opfindelse", grundlagt i København i 2001.

Deres ide dengang var at udvikle en bedre måde at opbygge og strukturere websites og indhold på. Sitecore er siden da vokset til en stor og betydningsfuld CMS- og softwarevirksomhed, der bider skeer med de helt store som Oracle, IBM, Salesforce m.fl. og har kontorer i bl.a. Australien, Danmark, Holland, England, USA og Japan.

Godt gået af de fem unge fyre fra København!

Sitecore Symposium er det største Sitecore-event i verden og blev afviklet i passende, storstilede rammer i Las Vegas med små 3000 deltagere fra hele verden. 

Symposiet bestod af over 100 sessioner inddelt i fire spor. Så var der noget for alle, uanset om man er Sitecore-udvikler, Marketing-ansvarlig, strategisk beslutningstager eller ”Getting started”-person, som er ny omkring Sitecore.

 

Sitecore 9 – med indbygget machine learning (Cortex)

Sitecore har igennem længere tid haft fokus på, hvordan den fulde brugerrejse kan understøttes digitalt.

Med Sitecore 9, den nyeste version af Sitecore, understøttes denne tanke endnu bedre med især to nye tiltag – xConnect og Cortex.

Cortex, som egentlig er latinsk for hjernebarken, er Sitecores nye "hjerne" aka Machine Learning-motor. Sitecore har altså fået indbygget Machine Learning, som en del af deres ”Experience Platform”.

Med Sitecore Cortex kan du bl.a.

 1. Få realtidsindsigt fra xDB (data management systemet) omkring brugerne
 2. Opdage nye segmenter
 3. Køre løbende multi-variant-tests
 4. Inden længe automatisere personalisering af indhold på baggrund af kundernes adfærd.

Sitecore Cortex rummer kæmpe store muligheder for marketing og eCommerce, og jeg glæder mig personligt meget til at dykke endnu mere ned i Sitecore 9 og Sitecore Cortex.

 

Sitecore xConnect – et API der giver dig fuldt overblik over kundedata 

xConnect er Sitecores nye take på, hvordan de kan understøtte, at man får et 360° overblik over kunden på tværs af kanaler

Ikke sådan at forstå, at xConnect i sig selv giver dig et bedre overblik. Men det er omsider gået op for Sitecore, at de ikke nødvendigvis er det eneste system, hvor man har kundedata liggende, som man ønsker at benytte i sin digitale markedsføring.

xConnect er et API, der understøtter fuld data-interoperabilitet. Det betyder, at næsten enhver kilde kan synkroniseres ind og ud af xDB/data management-systemet, så du kan forene og centralisere dine data.

xConnect understøtter også The Internet of Things (Iot), der som bekendt handler om alle de fysiske ting, som køleskabe, biler, støvsugere osv., der i stigende grad kobles op på internettet. 

Seneste estimat lyder på, at over 8 milliarder ”things” er koblet på nettet, og at tallet stiger med raketfart år for år.

 

Sitecore i skyen - ny tilgang til enterprise-arkitektur

Der er i de forgangne år sket rigtig meget med Sitecore og understøttelse af Azure (Microsofts Cloud løsning).

Sitecore tilbyder forskellige muligheder for at få en cloudbaseret Sitecore-løsning, men det er nu muligt at få en komplet Sitecore 9-løsning med xConnect, som en PaaS-løsning (Platform as a Service) med fuld App Service support.

PaaS er et skifte i den måde, vi tænker enterprise-arkitektur og -udvikling. Med understøttelsen af App Services er det blevet langt nemmere at udrulle og skalere vores Sitecore-installationer. Vi skal ikke længere tænke i servere, men i stedet i workload.

Der er mange fordele ved at køre Sitecore som PaaS:

 • Du får en Wizard-baseret installation: via Azure Marketplace og med mulighed for at opsætte flere servere med forskellige topologier. Sitecore-løsning på 30 minutter
 • Du opnår omkostningsbesparelser: Både i forhold til On-premise infrastruktur som OpEx (håndtere hardware) og CapEx (køb af hardware), og i forhold til Cloud-infrastruktur, OpEx (håndtere virtuelt hardware)
 • Du får mere ro i sindet: Systemet har 99,95% oppetid, opdateringer og sikkerhedspatches er nemmere at køre, og så har systemet autoskalering

Med andre ord, så er Sitecore som ”Platform as a Service” blevet moden. Det vil derfor nu være den hosting, som jeg vil anbefale for Sitecore 9+.

 

Det er blevet nemmere at arbejde i Sitecore

Ud over xConnect og Cortex, som var de to helt store nye ting, så er der lavet en del andre forbedringer og tiltag til Sitecore, som gør Sitecore til en bedre oplevelse for både redaktøren og udvikleren:

 1. Det er blevet nemmere at tildele serverroller (konfiguration)
 2. Der er lavet en ny Webform For Marketeers, der som navnet siger, formentlig kan gøre livet nemmere for marketingfolket.
 3. Det er blevet nemmere at opgradere fra en gammel løsning til Sitecore 9
 4. Og meget mere.

De fleste, der har arbejdet i Sitecore, vil hilse disse ting velkomne.

 

Hvad kan vi så konkludere?

Udover at være nogle fede dage i Las Vegas var det også nogle temmelig interessante nyheder, som Sitecore præsenterede. Som teknisk ansvarlig hos No Zebra var det naturligvis de mere tekniske sessioner, jeg deltog i, og her ser jeg et stort potentiale i Sitecore 9, Cortex og xConnect.

Sitecore er stadig ”bare” én ud af flere mulige CMS-løsninger at vælge imellem, når man skal have en ny eCommerce-platform, men absolut en spændende mulighed med vide rammer.

Har du spørgsmål til ovenstående, eller er du i tvivl om, hvorvidt du skal vælge Sitecore, Umbraco, Dynamicweb eller noget helt tredje til din næste platforms- eller eCommerceprojekt, er du meget velkommen til at skrive til mig på [email protected]

Vi har hos No Zebra stor erfaring med Sitecore og har netop launchet en stor Sitecore-løsning for Plantorama.